LASSULÁS projekt - Az asszertív kommunikáció

Fontos! A LASSULÁS projekt a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet. Ahol ez jelentkezik, ott a felek nem egyenlőek, azaz nem alkalmazható az asszertív kommunikáció, mint esetleges megoldás. Bántalmazó és bántalmazott között ez nem lehetséges, mint ahogy nem javasolt mediáció sem.
Tehát nem megoldásként javaslom, hanem egy kommunikációs forma bemutatásaként, ami azt feltételezi, hogy a két fél egyenlőként értékelve van jelen a helyzetben.

Installáció a kiállításon

Az asszertivitás azt jelenti, hogy nehéz érzelmi szituációban is képesek vagyunk érvényesíteni igényeinket, miközben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartjuk.
Ha sikerül asszertíven viselkednünk, akkor nem főleg a saját (agresszivitás), és nem főleg a másik fél (passzivitás) szempontjait vesszük figyelembe, hanem egyidejűleg mindkét fél érdekeit.
Ez a fajta viszonyulás gyógyító otthoni és munkahelyi kapcsolatainkra nézve, és segít élhetőbb világot teremteni magunk körül.
Nem akarjuk többé megváltoztatni, manipulálni, kontrollálni a másik felet, hanem magunknak és a másiknak is megengedjük, hogy az legyen, aki. Így vállalunk felelősséget érzéseinkért, gondolatainkért, és valódi önmagunkért. Ez az igazi felnőtt lét.

Egy asszertív ember őszintén, nyíltan kommunikál, mindeközben sem a saját, sem mások jogait nem sérti meg. Egy asszertív kommunikáció segítségével bonyolított nehéz helyzetben mindkét fél képes jó érzésekkel abbahagyni a beszélgetést, még akkor is, ha nem tud közös megoldás születni. 
Az asszertív kommunikáció egy tanulható készség! Így a legnagyobb esélyed arra, hogy meghalljanak, megértsenek, és törődjenek Veled, miközben ezt Te is meg tudod adni a másik félnek.

(Forrás: Asszertív Akadémia)

A megosztás törődés! Add tovább másoknak is, ha hasznosnak találtad az információt.

//// A LASSULÁS projekt egy érzékenyítő művészeti tér létrehozásából és a KUCKÓ önkéntes program támogatásából áll. Az érzékenyítő tér a családon belüli erőszakra, mint társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Ha számodra is fontos ez az ügy, ezen a linken találsz további részleteket és tudod a törekvéseinket támogatni. Akár egy megosztással is. Köszönjük a figyelmed! /////

#lassulasprojekt #slowdownartproject
https://facebook.com/virtualisoromok ----- 

Megjegyzések